Látás előadás. 2. Szenior Akadémia – fókuszban a látás


Olvasási beállítások

Szenior Akadémia — fókuszban a látás Szél Ágoston, az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézet igazgatójának, az egyetem rector emeritusának telt házas előadásán az érdeklődők megismerkedhettek a leggyakoribb szemet érintő betegségekkel, mint a zöld vagy a szürkehályog, azok kezelési lehetőségeivel, de választ kaptak arra is, hogy mitől függ a szemünk színe.

Szó esett a különböző színtévesztési zavarokról és azok okairól is.

Szólt róla, hogy szemgolyónk a fényképezőgépek elvéhez hasonlóan működik, három koncentrikus burok veszi körül: egy rostos, egy középső erezett és a legbelső idegi burok — itt található a retina, illetve a látósejtek. Kiemelte: a retina szerkezetében nagyon hasonlít az agy struktúrájához.

Előadásában kitért arra is, hogy szemünk színe attól függ, hogy a szivárványhártyában milyen színű pigmentszemcsék találhatók.

  • Előadás – Ki-Látás Közhasznú Alapítvány
  • Huszonegyedik Magyar Látás Szimpózium
  • Koraszülöttek ideghártya károsodása | Szemészeti Klinika
  • Kísérleteinkben a vizuális információ feldolgozás speciális aspektusát, a térbeli vizuális információ neuronális kódját vizsgáltuk a NC-ban.
  • Online látásjavító
  • A szimpózium kiváló lehetőséget nyújt a hallgatóság számára nemzetközi szintű előadásokon való részvételre és személyes kapcsolatok teremtésére a szakma hazai képviselőivel.

Látás előadás arra rámutatott: a világos szeműek szivárványhártyájában nincsenek pigmentek. Külön kiemelte az albinizmust, amely sok estben a látásélesség csökkenésével jár együtt.

csökkent látás a fogyás során myopia gyakorlatok a látás javítása érdekében

Galéria 7kép Dr. Szél Ágoston ban szerzett általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Végzését követően az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben kezdett dolgozni, tól az intézet igazgatója. Három évig volt általános rektorhelyettes — között, majd től ig a Semmelweis Egyetem rektora.

látás szilikonon keresztül van-e látomás 3

Kutatásának fókuszában az összehasonlító fotoreceptor- és retinamorfológia, a színeslátás fejlődésbiológiája és az elektronmikroszkópia áll. Kitért a szemet érintő egyik leggyakoribb betegségre, a glaukómára, ismertebb nevén a zöldhályogra.

látásélesség 1 1 látásélesség a bal szemben

Mint elmondta, a látás előadás rostjainak fokozatos pusztulásával járó betegséget az esetek többségében a megemelkedett szemnyomás okozza. A zöldhályog azért veszélyes, mert a retinában lévő idegsejtek elhalnak, látótér kiesés következik be, súlyosabb esetben akár vaksághoz is vezethet — emelte ki az igazgató, hozzátéve, hogy ezért nagyon fontos időben felismerni és kezelni a betegséget.

helyreállító szemműtét látásvizsgálat kicsiknek

Időskorban gyakori a szürkehályog, mely nevét a pupillán megjelenő szürke elszíneződésről kapta; ilyenkor a szemlencse szerkezete megbomlik és átlátszatlanná válik, műtéttel azonban ez jól korrigálható— emelte ki. Szólt még a retinaleválásról, ilyenkor a szemnyomás csökken, emiatt először szikralátás, majd látótérkiesés jelentkezik, ha pedig nem történik gyors műtéti beavatkozás, teljes látásvesztés következhet be — hívta fel a figyelmet dr.

Szél Ágoston. Egyik fő kutatási területéről, a színeslátásról szólva elmondta: a látásban nélkülözhetetlen fotoreceptorok a retinában helyezkednek el, amelynek két típusát különböztetjük meg, a csapokat a színlátásért felelősek és a pálcikákat a gyenge fényben való látásért felelnek.

Számítógépes látás előadás anyagok

Kiemelte: háromféle színre érzékeny receptorunk van, amivel az emberi szem több száz színárnyalatot képes megkülönböztetni. Szólt a különböző színtévesztési zavarokról és annak okairól is.

látás fizikai folyamat a legújabb műtét rövidlátása

Mint arra rámutatott, a vörös és zöld színtévesztés genetikailag öröklött, míg a kék érzékenység kiesése valamilyen krónikus szembetegségnek vagy akár a cukorbetegségnek a következtében alakul ki.

Az előadás után fórumot is tartottak, ahol a közönség tagjai kérdezhettek az előadótól.

alacsonyabb látásélesség az esti látás felhős

Az egészség és orvostudomány iránt érdeklődő lakosságot megszólító 12 alkalmas előadássorozatra — amelynek a Szülészeti látás előadás Nőgyógyászati Klinika előadóterme ad helyet — a meghirdetést követően napok alatt beteltek a helyek. A Szenior Akadémia következő alkalma október én lesz, ahol dr.