Látássérült kommunikáció


hangoskönyvek látomása

Ők nem külön világban élnek, látássérült kommunikáció itt köztünk, a mi közös világunkban, még akkor is, ha életvitelüket kissé másképpen kell alakítaniuk.

Látó ember és nemlátó ember között legfeljebb csak külsőségekben vannak különbségek, eltérések. A látássérülés, mint fogyatékosság az enyhe látásromlástól egészen a teljes vakságig terjed, így ez egy átfogó kifejezés.

Infokommunikáció látássérült szempontból

A látásnak rendkívül fontos szerepe van az ember életében, hiszen az ismeretek zömét a látás útján szerezzük. A társadalom szemlélete lassacskán változik a fogyatékos emberek irányában, de sok még a tennivaló — mindkét fél részéről — annak érdekében, hogy az esélyegyenlőség maradéktalanul megvalósuljon.

a rossz látás hátrányai és előnyei

Braille-írás: Ha a vakokról és a gyengénlátókról beszélünk, a Braille-írás elsők között merül fel a köztudatban. Braille-írás pontírás, vakírás a látássérültek olvasási és írási rendszere.

A Braille nem egy külön nyelv, hanem csak egy nyelv speciális olvasási és írási módszere. Közlekedés: A látássérült emberek számára az egyik legnagyobb kihívást az önálló közlekedés jelenti.

A fehérbot a kéz meghosszabbítása.

állítsa vissza Bates látását és

A vak ember a következő lépés előtt kitapintja a talajt, hogy az esetleges akadályokról információt szerezhessen. A vakvezető kutya speciális kiképzésénél fogva megtanulja, hogyan vezesse vak gazdáját nagy forgalmú utakon, felbontott járdájú utcákon, építkezések állványai alatt… Mivel a gazdának szüksége van arra, hogy a lehető legtöbb helyre elkísérje őt kutyája, így az intézményekbe is lehetőséget kell nyújtani fogadásukra.

Ezen túl, természetesen nélkülözhetetlen a porta vagy recepció szolgálat, illetve a segítőkész munkatársak jelenléte, akik személyes segítséget nyújthatnak. Intézményekben a tájékozódást segítő eszközök: táblák, információs füzetek, vezetővonal, figyelmeztető jelzések. Amennyiben vezetõvonallal is rendelkezik az intézmény javasolt a vezetõvonal tapinthatóvá tétele. látássérült kommunikáció

2.2.3. Helyes kommunikáció látássérült személyekkel

A helyiségek megközelíthetõségére helyezzük a hangsúlyt. A térképek emeletenkénti felbontásban való kihelyezése megkönnyíti a többségi társadalom és a látássérültek tájékozódását.

Több szintes épület esetén az emeleti térképet az adott szinten kell megjeleníteni, valamint ez esetben a földszinten ajánlott külön táblán a szintenkénti funkciókat felsorolásként megjeleníteni.

emberi látásfejlesztés

Ezáltal a földszinti térkép a földszintre kerül, valamint támpontot kap a látogató a további szintek funkcióiról. Amennyiben a további szintek térképe is a földszinten jelenül meg, úgy a látogatónak memorizálni kellene az útvonalat. Tájékozódás szempontjából elõnyös, ha a szintek eltérõ színnel vannak jelölve. Táblakihelyezés: Braille felirattal ellátott táblák a járófelülettõl mért: 1,2m Síkírásos táblák a járófelülettõl mért: 1,6m javasolt 1,5m Balesetek elkerülése végett kerüljük a Braille feliratos táblák ajtóra helyezését!

  • Képalkotó elemzés a szemészetben
  • Myopia fogyatékosság
  • Látássérült kommunikáció by Kovács Zsófi
  • Vak beteg az orvosnál: kommunikáció, empátia, apró praktikák Általunk szemlézett oldalak Mit tegyek, ha látássérülttel kerülök kapcsolatba?

Akadálymentes bejáratot jelzõ tábla: a jelzett bejárat mellé VEZETŐVONAL: A talajburkolati anyagok tulajdonságainak különbségével kialakított látássérült kommunikáció sáv: felületi sima-érdes színbeli kontrasztos hangtani lágy-kopogó A vezetőcsík az eligazodást, az iránymutatást szolgálja, és egyben azt is jelzi, hogy a látássérült biztonságos helyen van. A nem-látássérültnek jelzi, hogy ne rakjon akadályokat a sávra. Anyagát tekintve: textil- gumi, műgyanta, látássérült kommunikáció felületű és színű burkolati sáv, stb.

Látássérült kommunikáció

Kerülendő a puha, süppedő anyag, amely megnehezíti a kerekesszéket használók közlekedését. Optimális vastagsága: 0,5 cm, vagy kevesebb, azonban legfeljebb 2 cm vastagságú lehet, ami még leküzdhető akadályt jelent a közlekedésben.

  • Látásvizsgálat hány vonal
  • 16 éves vagyok, látása romlott
  • Helyes kommunikáció látássérült személyekkel - Látássérült kommunikáció
  • VÁRHELYI ESZTER: A VAKOK INFORMÁCIÓSZERZÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI: SZÁMÍTÓGÉP ÉS AZ INTERNET ADTA ELŐNYÖK
  • Mit tegyek, ha látássérülttel kerülök kapcsolatba? | sdgszarszo.hu
  • Ennek oka az eltérő szociális és gazdasági viszonyokban, az eltérő egészségi állapotban keresendő, és abban, hogy az államok különböző módon gondoskodnak polgáraik jólétéről.

Szélességének meghatározásakor figyelembe kell venni a járófelület szélességét, valamint az alkalmazandó vezetővonal felületi tulajdonságait, 0,3 — 0,5 m szélesség javasolt. A vezetőcsíkok elején és végén elágazások figyelmeztető jelzéseket és választási pontokat ajánlatos elhelyezni. Figyelmeztető jelzésként funkcionálhat a vezetővonal megszakítása is, a vezetővonal kialakítását tekintve eltérő taktilis és vizuális jellemzőkkel bír maga a burkolat.