Paradox nézet. PARADOX - POWER - Biztonságtechnikai Nagykereskedelmi Áruház - Mindent egy helyen!


paradox nézet

Ha a szerződés érvényes volt és X valóban megszegte, akkor és csak akkor kártérítést kell fizetnie. A három bíró véleménye a táblázatban látható.

Мужчина выхватил оружие и выстрелил. Острая боль обожгла грудь Беккера и ударила в мозг. Пальцы у него онемели.

Mindhármuk véleménye racionális abban az értelemben, hogy akkor és csak akkor ítélnek kártérítést, ha annak a két feltétele fennáll; a közös többségi döntésre azonban ez már nem igaz. Ha tehát a bírók arról szavaznak, hogy fennállnak-e a kártérítés feltételei premissza-alapú megközelítésakkor arra az paradox nézet jutnak, hogy a kártérítést meg kell fizetni, ha viszont közvetlenül arról, hogy kell-e kártérítést fizetni konklúzió-alapú megközelítésakkor arra, hogy nem.

paradox nézet

Általánosabban megfogalmazva, ha adott logikailag összefüggő állítások egy halmaza, és minden szavazó egy logikailag konzisztens véleményt formál arról, hogy melyik igaz és melyik hamis, akkor az egyes állításokról való többségi szavazással kapott vélemény már nem feltétlenül lesz konzisztens. A paradoxon a Condorcet-paradoxon általánosításának is felfogható: a preferencia-rendezés is egy speciális vélemény.

Hasonlóan ahhoz, ahogy a Condorcet-paradoxon általánosítható minden természetes szavazási eljárásra Arrow-tétela diszkurzív paradoxon általánosítása a List—Pettit-tételami szerint a kollektív döntés nemcsak a többségi szavazásnál lehet ellentmondásos, hanem minden olyan véleményösszegzési eljárásnálami teljesít néhány természetes feltételt.

paradox nézet