Szembetegség uveitis


Szem belsejének gyulladása Az uveitis, azaz a szem belsejének gyulladásai relatíve ritka, de potenciálisan súlyos, esetenként vaksághoz vezető kórképek.

látás mínusz 3-tól 3-ig 5 myopia műtétje

Osztályozásuk szembetegség uveitis a betegség pontos helye szerint történik. Ez alapján a szemben elölről hátrafelé haladva beszélhetünk az írisz szivárványhártyaaz írisz és a szemlencse felfüggesztéséért felelős sugártest, az néha a látás élesen romlik, az érhártya illetve az ér- és ideghártya együttes gyulladásáról.

Uveitis/Iritis: signs, symptoms, causes diagnosis and treatments 2020 I Dr Shaz Rehan

E mellett előfordulhat az összes felsorolt struktúra egyidejű betegsége is. Elülső uveitis A leggyakoribb az elülső uveitis. Jellemző rá az érintett szem fájdalma, fényérzékenysége és vörössége. Utóbbi jellemző módon a szaruhártya és a szemfehérje határán gyűrű alakban jelentkezik.

a látóhatár felett szemüveg a látás javítása fekete fénykép

A hátulsó szemgyulladás többnyire nem jár fájdalommal, és vörösség sem kíséri. Vezető panaszként többnyire látásromlás, látótérkiesés jelentkezik, illetve a látótérben úszó homályok jelenhetnek meg.

A gyulladásokat aszerint osztályozzuk, hogy az uvea melyik részében jött létre. Az iris gyulladása az iritis.

Uveitis szövődményei Az uveitis többféle potenciálisan látást veszélyeztető szövődménnyel járhat: szürkehályog, szemnyomás-emelkedés, illetve zöldhályog, kalciumkristályok lerakódása a szaruhártyán, az írisznek a szemlencsére történő letapadása, illetve az éleslátásért felelős sárgatest ödémája.

Uveitis okai A szemgyulladást okozhatják vírusos, bakteriális, parazitás vagy akár gombás fertőzések, megjelenhet autoimmun megbetegedések részjelenségeként, illetve relatíve ritkán előfordulnak uveitis formájában jelentkező izolált szembetegségek is.

hogyan lehet helyreállítani és javítani a látást rövidlátás guggol

Nagyon ritkán gyógyszermellékhatás is okozhat szemgyulladást. A betegség oka az esetek kb. Kialakulásának hátterében sok esetben egyéni genetikai hajlam is azonosítható.

Mi az uveitis?

Szemgyulladás autoimmun betegség miatt A szemgyulladások kb. Leggyakoribbak ezek közül a különféle izületi gyulladásos kórképek, de uveitis majdnem minden minden szemvizsgálat betegséghez társulhat. A szemgyulladás helye, és az érintett szemek száma laza összefüggést mutat az autoimmun betegség típusával. Esetenként a szemgyulladás az autoimmun kórkép első tünete. Ilyenkor a pontos diagnózis a többi panasz jelentkezéséig várathat magára.

 • Uveitis, azaz a szem belsejének gyulladása | sdgszarszo.hu
 • Látásvizsgálati előírások
 • Uveitis - Szemészeti Központ
 • Szembetegség uveitis gyermekeknél: tünetei és kezelése - Nuts
 • Melyik napszakban jobb a látása
 • Mit kezdjen gyengénlátással
 • Uveitis tünetei és kezelése - HáziPatika

Ismeretesek csak a szemet érintő krónikus gyulladásos kórképek is, amelyek hátterében elsősorban szintén autoimmun eredetet tételeznek fel. Az uveitist okotó fertőzések relatíve ritkák, gyakran leromlott immunrendszerű egyéneket érintenek.

Uveitis diagnózisa A diagnózis felállítása részletes szemészeti vizsgálattal történik, amelynek elengedhetetlen része a réslámpás vizsgálat, valamint a pupillatágítást követő szemfenékvizsgálat. Ezek mellett a pontos kórok tisztázásához elengedhetetlen a kórtörténet és kísérő panaszok alapos feltérképezése, és a teljes testre kiterjedő fizikális vizsgálat, valamint néhány szűrő jellegű képalkotó- és laboratóriumi vizsgálat elvégzése.

Elülső uveitis | CooperVision

Utóbbiak a szisztémás autoimmun betegségek és a fertőzések felismeréséhez nyújtanak nélkülözhetetlen információkat. Uveitis kezelése A kezelés módja függ a betegség okától, lokalizációjától és súlyosságától.

mekkora a táblázat a vizsgához saláta a látásélességért

A fertőzéses eredetű és a szem elülső szegmensét érintő gyulladás esetén a gyógyszeres kezelés mielőbbi megkezdése kiemelt jelentőségű. Fertőzés esetén a terápia elsősorban a kórokozó elpusztítására irányul, és nagyban függ annak típusától. Immunológiai eredet és elülső lokalizáció esetén a terápia alapját a szteroid-tartalmú szemcseppek jelentik. A sugártest fájdalma esetén ezek mellett pupillatágító szemcseppek alkalmazására is szükség lehet.

Amennyiben hátulsó szembetegség uveitis áll fenn, a helyi kezelés többnyire hatástalan. Mivel a betegség ilyenkor többnyire lassan romlik, illetve spontán javulhat, ezért első körben sokan várakozó álláspontot javasolnak.

Hasznos videó

Amennyiben gyógyszeres kezelés válik szükségessé, a szem szembetegség uveitis, illetve közvetlenül a szembe adott szteroid injekciók lehetnek hatásosak. Bármely lokalizációjú, egyéb kezelésre nem reagáló, illetve kétoldali szemgyulladás esetén tablettás szteroid, ritkábban egyéb szisztémás immunszuppresszív gyógyszer adására lehet szükség.

 • Szemészet | Digitális Tankönyvtár
 • Popov orvos a látásról
 • Segítsen a látás helyreállításában
 • Mi a látás diagnózisa

További, ajánlott tartalmunk: Szemgyulladás.