Hihetetlen látomás


Ennek keretében minden évben több, mint meghívott művész készít 20x20 cm méretű képeket, melyek közösen kerülnek kiállításra.

hihetetlen látomás gyakorlatok a látáslátás kezelésére

Az eredmény rendszerint egy sokszínű, változatos kiállítási képanyag, melyet hosszasan elemezhetnek a betérő látogatók. Kétségtelenül ez a helyzet Csontváry Kosztka Tivadarral, akinek mágikus hatású életműve, annak jelentősége indokolja, hogy száz évvel halála után, ezt az alkalmat is megragadva, megemlékezzünk róla, illetve felvessünk olyan kérdéseket, melyek — épp az ő személyisége kapcsán is — sokunkat foglalkoztat.

Néma Levente - Itt vagyok ( Itt vagyok)

Ez pedig a zseni elhelyezése a művészettörténet kánonjában. Tudjuk, hogy vannak tehetségek, vannak kiemelkedő tehetségek, s vannak zsenik vagy más fogalmazásban: géniuszok.

hihetetlen látomás a psziché rossz látása miatt

Szinte minden esetben nehéz a sorsuk. Szinte minden esetben: koruk nem ismeri fel nagyságukat és szinte minden esetben: hiába elismert a rendkívüli teljesítményük, mégis folyamatosan kétségek is kísérik elismerésüket.

A zseni deviáns, a zseni más szabályokat tart fontosnak, mint a társadalom egésze, s ez hihetetlen látomás adott esetben - éppúgy hihetetlen látomás magatartására, mint az általa teremtett kimagasló életműre.

hihetetlen látomás hogyan lehet a látást dioptriává konvertálni

A zseninek nem csak az élete, de az utóélete sem könnyű, vitamentes. Nos, száz évvel halála után miként viszonyulhatunk ehhez a zseniális festőhöz, s az általa létrehozott életműhöz? Olyan kérdés, melyre sokféle válasz lehetséges, de egy biztos: nem szabad hagyni, hogy esetleg feledés vegye körül, hogy ne ismerkedjenek meg folyamatosan az újabb s újabb generációk ezekkel a rendkívüli képekkel, valóság és látomás hihetetlen feldolgozásaival.

hihetetlen látomás következtetés a látás állapotáról

S a viszonyulás egy sajátos területe, s ezáltal kérdése, hogy miként tekintsen rá a ma művésze? Elég-e a feltétlen elismerés vagy lehet-e valamit átemelni egy kortársi személyes életműbe? Nos, most úgy érzem, hogy valamiféle minta Csontváry hihetetlen megszállottsága lehet, melyben persze döntő szerepet játszik pszichózisa, ám mégis a ma embere számára is lefegyverző hite saját tehetségében, meggyőződése áldozatokkal teli életvitelének végső célzatosságában.

Elsőként Egy baleset után Eric Cartman úgy véli, paranormális képességekre tett szert és részt vesz egy rendőrségi nyomozásban, melyben egy sorozatgyilkost üldöznek. Az epizód érdekessége, hogy a sorozat kezdetei óta szereplő Vackor néniaz iskolai busz vezetője ebben a részben látható utoljára.

A halhatatlanság feltétele a képesség, a tehetség, annak inspiráló ereje, s annak kibontakoztatása. Ma sincs ez másképpen. S ugyan Csontváry napút-festészetének értékei épp hatalmas, mondhatjuk: monumentális méretű képeiben bontakoztak ki, épp ez az óriási méretű kontraszt tétetheti fel a kérdést: mire képes a ma festője ebben a beszorítottságnak nevezhető 20 x 20 cm-es képméretben?

Miért kezdett leülni a látomás.

Természetesen a mini-képek kiállításán hihetetlen látomás művészek mindegyike is jellemzően nagyobb méretű munkákban hozza létre életműve javát, mégis évről-évre jó tanulmányoznunk, hogy ki mire képes ebben az alsó képméret határban! A sok éves tapasztalatok alapján immár megérezzük a választ, egyszerűen és tisztán: művek születnek, melyek épp a gúzsba kötve táncolni régi gyakorlata alapján azt a képességet mozgatják meg, mely lehetőség a halhatatlanságra.

hihetetlen látomás mappa védi a látást

Zöld Anikó festőművész, kurátor évről-évre érzékeny szemmel, körültekintően figyeli kortársai teljesítményét és ennek alapján hívott meg mintegy százötven festőt e kiállításra, mely ismét a Magyar Festészet Napja esemény-zuhatagának egy közös kiállításra legtöbb festőt megmozgató eseménye.

Feledy Balázs.

hihetetlen látomás rúnák a látás helyreállításához